Jdi na obsah Jdi na menu

Velké změny v hokejovém Světovém poháru

Světový pohár čekají změny a NHL na něm více vydělá

Světový pohár v hokeji, který by se měl uskutečnit v září roku  2016 v kanadském Torontu, má být nejvýnosnějším podnikem v dějinách vedení NHL. Očakává se, že podnik osmi reprezentačních družstev, během něhož se nebude hrát NHL a nejlepší hráči zámořské soutěže nastoupí za své reprezentační týmy, zabezpečí Kanadsko – americké NHL příjmy vyšší než 100 miliónů amerických dolarů. Na Světovém poháru 2016 by mělo podle prvních úvah hrát tradičních osm týmů, které by měli odehrát šestnáct či sedmnáct zápasů – finále by se totiž tradičně mělo hrát na dva vítězné zápasy.

Všechny duely soutěže o Světový (dříve Kanadský) pohár by se měly odehrát v Torontě a nikoliv jako v předchozích ročnících na různých místech po celém světě. Podle komisaře zámořské NHL Garryho Bergmana je takovýto formát soutěže atraktivnější, než byl v předchozích ročnících Světového poháru, které se hrály v letech 1996 a 2004. Navíc šéf NHL dodal, že takto by mělo vedení NHL pod kontrolou prodej vstupenek, marketing turnaje i mediální prezentaci, což jsou požadavky NHL, aby přistoupila na konání dalšího ročníku Světového poháru.

Příjmy ze Světového poháru by se měli dělit na polovici mezi NHL a hráčskou asociaci NHLPA, která má také eminentní zájem o pořádání Světového poháru i kvůli finančnímu zisku. Očekává se také balík příjmů z reklamy a prodeje lístků.  Přesto největším zdrojem příjmů budou televizní práva, naopak mezi velké výdaje budou patřit pojistky hráčů  a pronájem haly Air Canada Centrum v Torontu.

 

I tak bude restart Světového poháru pro NHL velmi výhodným byznysem.

 

Václav Prokůpek