Jdi na obsah Jdi na menu

USA si prý úmyslně zabily velvyslance

27. 11. 2014

Někteří republikánští senátoři požadují, aby se americký senát zapojil do vyšetřování ohledně událostí v Benghází 11. září 2012, kdy byl zabit americký velvyslanec Christopher Stevens, a role CIA v dodávkách zbraní radikálním muslimským skupinám. Poukazují na to, že mnoho skutečností svědčí o tom, že bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell před kongresovou vyšetřující komisí lhal.

Vedení CIA nejprve vydávalo útok na americký konzulát, při kterém byl zabit Stevens, za spontánní akci, kdy mělo údajně dojít k vyhrocení protestní demonstrace proti filmu „Nevinnost muslimů“. Později ale vyšlo najevo, že se žádná taková demonstrace před konzulátem v Benghází nekonala a akce byla připraveným útokem ozbrojených muslimských skupin operujících na území Libye.

Christopher Stevens od března 2011 plnil úkol jako zástupce USA pro styk s tzv. libyjskou opozicí, což obnášelo schůzky a jednání s radikálními muslimy, mj. vůdcem místní al-Káidy, respektive Libyjské islámské bojové skupiny, Abdelhakimem Belhadžim.

Po svržení plukovníka Muammara Kaddáfího byl Stevens jmenován velvyslancem v Libyi. Mezi jeho nové úkoly patřilo najít a zabezpečit zbrojní sklady. Podle bývalé důstojnice CIA Clare Lopezové se velký sklad zbraní nacházel právě v Benghází a hlídali ho dva bývalí američtí výsadkáři, kteří zemřeli spolu se Stevensem během útoku na konzulát.

Novinář WND Aaron Klein na základě informací pocházejících z egyptských tajných služeb napsal, že konzulát v Benghází sloužil jako místo tajných schůzek se zástupci Turecka, Saudské Arábie a Kataru. Účelem schůzek byla koordinace „pomoci“ vzbouřencům v Sýrii a povstání na Blízkém východě. Podle Kleinových informací měl americký vyslanec hrát rovněž „významnou roli v náboru džihádistů pro boj s režimem Bašár al-Asada v Sýrii“. Ví se, že se Steven těsně před smrtí setkal s tureckým diplomatem. S největší pravděpodobností se jednalo o zorganizování dalších dodávek zbraní pro syrskou opozici. Stanice Fox News uvedla, že 6. září 2012 do přístavu v İskenderunu připlula loď pod libyjskou vlajkou, která měla vézt humanitární pomoc. Na její palubě se nacházely i přenosné protiletadlové raketové komplety SA-7.

Je otázkou, proč Stevensovi, který už delší dobu vyjadřoval obavy o svou bezpečnost, nebyla poskytnuta vojenská pomoc. „The Washington Post“ zjistil, že američtí úředníci na velvyslanectví v Tripolisu marně žádali o nutnou vojenskou podporu pro konzulát v Benghází. Navíc velvyslanectví nedostalo povolení k vyslání čtyř výsadkářů, kteří sloužili u velvyslanectví v Tripolisu, do Benghází. V úřední zprávě je dokonce poznámka, že velitel výsadkářů přijal toto rozhodnutí s rozhořčením.

Bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell novináři z „The Wall Street Journal“ sdělil, že doufá, že se stane poradcem Hillary Clintonové v prezidentských volbách. V současné době pracuje pro televizní stanici CBS News, jejímž ředitelem je David Rhodes, bratr Bena Rhodese, současného poradce prezidenta Obamy pro strategickou komunikaci.

 

Zdroj: foxnews.com, wnd.com, pch24.pl, washingtonpost.com, wsj.com